Pesan.

Posted: July 2, 2014 in Untuk Kau

Kau sekarang dah 7 bulan going to 8 bulan dalam kandungan mak kau. Kami dah tau jantina kau. Sekarang ni, dah sebulan lebih mak kau tak boleh tidur malam. Kau sangat aktif sampai sakit-sakit mak kau menahan rasa tu. Kesian bapak tengok mak kau. Kalau bapak boleh ambik sikit sakit yang mak kau tanggung, bapak akan ambik. Betul kesian tengok mak kau.

Biar bapak cerita sikit kat kau apa yang bapak rasa sekarang. Dulu memang selalu bapak dengar orang kata jaga orang tua, tak elok buat mak macam tu, kau tak tau masa mak kau mengandungkan kau and yada yada yada. Serious banyak gile. Best part, ada satu ayat orang pernah cakap yang berbunyi “Kau tak kawin lagi, kau tak tau. Tunggu la nanti bila bini kau mengandung”. Ok, sekarang bapak memang dah tau. Ini semua kau punya pasal! Bhahahahaha!

My point here is bila kau dah mampu digest blog bapak ni nanti and bila kau dah besor panjang nanti, orang yang paling penting kau kena jaga, ambik berat makan minum, susah senang, sakit pening and sebagainya ialah mak kau. Itu pertama-tama. Kedua, bapak nak pesan kat kau yang mak kau bukan jenis materialistik, jadi tak kisah kalau masa tu kau tengah susah or senang, kau call la mak kau, tanya kabar dia. Bapak kenal sangat-sangat mak kau. Mata dia takde lambang duit langsung. Mak kau kaya dengan budi pekerti, hati beliau sangat-sangat mulia, lemah lembut orangnya, penyayang, sangat-sangat penyabar and yang paling penting, mak kau ni mempunyai otak yang bijak. Kalau kau jadi bongok nanti, bukan dari bapak or mak kau tau? Itu kau memang bongok la tu. Hahahahaha. Alaaaah gurau sikit takkan tak boleh.

Setiap kali bapak tengok mak kau, bapak nampak atok perempuan kau iaitu mak kepada bapak kau. Sama. Keperibadian mereka sama tapi acuan mereka berbeza. Semakin umur bapak meningkat, semakin banyak bapak feel tentang mak bapak, yang mana, bapak rasa ianya amat-amat penting untuk bapak taip and sampaikan sekarang kat kau supaya kau tak leka nanti, supaya kau beringat. Kau adalah anak yang beruntung. Bapak semasa menaip artikel ni bapak bukan tengah senang. Bapak sedang diuji dengan pelbagai ujian yang bapak yakin ada hikmah yang Allah nak bagitau sama bapak. Dari hari ke hari, bapak dapat menapis dan identify mana intan, mana berlian, mana kaca dari segala aspek. Allah memang Maha Besar, Maha Bijaksana, Maha Pengasih, Maha Pemurah. Kau percayalah nak.

Hidup ni penuh dengan karma. Dia macam roda. Sewaktu kau hidup, selagi kau boleh bantu orang lain nanti, kau bantulah walaupun sedikit. Bantuan yang kau bagi tu tak semestinya berbentuk duit, tapi ianya boleh dengan pelbagai cara. Tapi nak, satu perkara yang sangat-sangat penting bapak nak kau betul-betul ingat, segala bantuan yang kau bagi, kau jangan harap balasan walaupun sedikit. Kau kena ikhlas. Ikhlas tu maksud bapak, kau jangan sesekali mengungkit, jangan sesekali harap sesuatu dari bantuan yang kau bagi tadi. Dalam family bapak, takda satu orang pun yang mengungkit and mintak balasan dengan bantuan yang telah diberi. Kami tidak diajar macam tu dan kami tidak praktikkan macam tu. Kau ingat betul-betul pesan bapak ni.

Kenapa bapak bilang benda ni semua penting? Sebab bapak dah harung sebelum kau harung. Kau tak tau bila masa kau akan diuji dengan sedikit kesusahan dan kau takkan tau bila kau akan diuji dengan sedikit kesenangan. Kalau kau tidak mula memberi, siapa yang nak mula? Kau nak tunggu orang lain buat kat kau dulu ke? Jangan tunggu, kau mula dulu. Dasar yang paling penting dalam kehidupan ni adalah ikhlas dan bersih hati. Kalau memberi, kau dulu bagi, orang lain kemudian. Kalau menerima, biar orang lain dulu terima, kau terakhir. Itu, bapak expect dari kau. Pucuk pangkal, bapak mengharapkan kau jadi seorang insan yang bersih hati dan ikhlas. Dari situ kau akan mengorak lebih jauh dengan sifat-sifat murni. Kau akan faham nanti.

Selain dari berdoa, kami sentiasa berusaha buat yang terbaik untuk keluarga kita. Doa dan usaha itu perlu selari. Sampai sini saja pesan bapak untuk kau pada hari ni. Ada masa, bapak sambung lagi.

Love,
Bapak

Intro Untuk Kau.

Posted: May 3, 2014 in Untuk Kau

Assalammualaikum.

Hi there! It’s me, bapak. Bapak decided to type artikel ni lama dah tapi bapak tak sempat-sempat. Tonight, before bapak tidur, bapak rasa nak taip artikel ni untuk kau.

Mak kau tengah pregnantkan kau sekarang. Nak masuk 6 bulan dah. Kejap gila. Actually, until now bapak and mak kau tak tau lagi kau ni lelaki or perempuan, tapi tak kisah lelaki or perempuan, you will always be our baby.

Bapak created satu category khas untuk kau kat blog bapak ni. Reasonnya sebab bapak nak update live apa yang jadi sepanjang dan sebelum kau lahir. Bapak nak kau dapat info yang complete and accurate mengenai kejadian-kejadian yang berlaku supaya bapak tak lupa, supaya kau faham apa itu nilai sacrifices, supaya kau faham kenapa perlu hormat ibu bapa, supaya kau faham kenapa kau perlu jaga ibu kau incase bapak tak ada satu hari nanti and banyak lagi.

Selain daripada tu, ini adalah salah satu cara bapak mengajar kau tentang apa itu hidup sebelum bapak tua, pelupa dan nyanyuk, mungkin.

Bapak nak kau jadi seorang manusia yang bijak, cergas, cekap, bersopan-santun, mempunyai semangat juang yang tinggi, adil, amanah, pemurah, cekal, bertanggungjawab, jadi seorang manusia yang tahu menghargai insan-insan yang pernah membantu bapak dan mak kau dengan penuh keikhlasan dan yang paling penting, kau akan berjaya di dunia dan akhirat.

Dari sekarang, bapak dah vizualisekan kau jadi seorang yang hebat di dunia dan akhirat. Kau akan jadi insan yang outstanding dan disegani suatu hari nanti. Persetankan mereka yang melontarkan kata-kata negatif tentang apa yang bapak tulis sebab hanya mereka-mereka yang faham dan jelas mengenai apa itu vizualisasi sahaja yang faham apa yang bapak ertikan.

Untuk menjadi manusia yang very successful, kau perlu jadi insan yang di luar kotak. Bapak dan mak kau takkan ajar kau berfikir secara anak kecil, tapi bapak dan mak kau akan mengajar kau berfikir secara orang dewasa yang matang dan berakal.

Tanggungjawab kau bukan pada bapak dan mak kau, tetapi pada agama, bangsa dan tanahair kau. Kau wajib sumbangkan harta dan diri kau untuk ketiga-tiga perkara itu. Perlaksanaan kau perlu berstrategi, bijak dan cekap. Kami bantu kau dari sekarang. Kami vizualisekan dari sekarang.

Hidup ini puzzle, blog ini juga puzzle. Satu hari, kau akan dapat menyusun semua puzzle-puzzle ni dan kau akan tahu apa yang bapak mahu sampaikan. 9:33.

Jangan berhenti berfikir, jangan berhenti membaca. Stay hungry, stay foolish.

Love,
Bapak

Driving.

Posted: April 11, 2014 in Itu Andy

You were driving to the hospital sebab your parents sakit. You jumpa simpang tiga and you nak kona kiri. In order to keluar, you kena susur.

Bila you keluar susur jalan tu, jalan yang straight tu pulak jam. Panjang. Tapi you mesti kene belok kanan dekat another junction depan you.

Apa you kena buat? Signal, minta laluan and angkat tangan tanda “Sorry, saya minta laluan”.

Tapi, the other drivers yang tengah stuck in the traffic jam tu menyirap, marah-marah you sebab apa yang dieorang nampak adalah satu orang yang senang-senang je nak cuba potong que sedangkan dieorang penat-penat que untuk tunggu turn dieorang and dieorang tak bagi laluan kat you.

You akur, masih bersignal, masih mengangkat tangan and moved ke depan sikit dengan harapan akan dapat laluan dari pemandu yang lain. You berjaya.

You sampai juga di hospital, your parents happy and rasa secure dapat jumpa you.

Sama juga dalam perjalanan hidup. You planned, you laksanakan your plans, you jumpa hurdles, you have to change your strategy.

You tak boleh expect ramai orang akan faham you, apa yang you lalui and kenapa you have to “cut the que” sebab mereka tiada di tempat you.

Even, your parents pon tak tau all the hassle and hurdles dalam perjalanan you. You just keep it to yourself. Dalam kepala otak you, you nak buat parents you happy, sihat and bela mereka.

I am the Painter.

Posted: April 2, 2014 in Itu Andy

My dad was given a canvas 33 years ago.

He painted it beautifully with love and care.

He also painted a route in the painting.

It was an abstract painting.

The meaning, wasn’t clear at first,

but it lucidly decades after.

I will received mine soon.

I love you dad.

 

Love Dad

Mirror.

Posted: June 16, 2013 in Tentang Dia

Aren’t you somethin’ to admire?
‘Cause your shine is somethin’ like a mirror
And I can’t help but notice
You reflect in this heart of mine
If you ever feel alone and
The glare makes me hard to find
Just know that I’m always
Parallel on the other side

‘Cause with your hand in my hand and a pocket full of soul
I can tell you there’s no place we couldn’t go
Just put your hand on the glass
I’ll be tryin’ to pull you through
You just gotta be strong

‘Cause I don’t wanna lose you now
I’m lookin’ right at the other half of me
The vacancy that sat in my heart
Is a space that now you hold
Show me how to fight for now
And I’ll tell you, baby, it was easy
Comin’ back here to you once I figured it out
You were right here all along

It’s like you’re my mirror
My mirror staring back at me
I couldn’t get any bigger
With anyone else beside of me
And now it’s clear as this promise
That we’re making two reflections into one
‘Cause it’s like you’re my mirror
My mirror staring back at me, staring back at me

Aren’t you somethin’, an original
‘Cause it doesn’t seem merely a sample
And I can’t help but stare, ’cause
I see truth somewhere in your eyes
I can’t ever change without you
You reflect me, I love that about you
And if I could, I would look at us all the time

‘Cause with your hand in my hand and a pocket full of soul
I can tell you there’s no place we couldn’t go
Just put your hand on the glass
I’ll be tryin’ to pull you through
You just gotta be strong

‘Cause I don’t wanna lose you now
I’m lookin’ right at the other half of me
The vacancy that sat in my heart
Is a space that now you hold
Show me how to fight for now
And I’ll tell you, baby, it was easy
Comin’ back here to you once I figured it out
You were right here all along

It’s like you’re my mirror
My mirror staring back at me
I couldn’t get any bigger
With anyone else beside of me
And now it’s clear as this promise
That we’re making two reflections into one
‘Cause it’s like you’re my mirror
My mirror staring back at me, staring back at me

Yesterday is history
Tomorrow’s a mystery
I can see you lookin’ back at me
Keep your eyes on me
Baby, keep your eyes on me

‘Cause I don’t wanna lose you now
I’m lookin’ right at the other half of me
The vacancy that sat in my heart
Is a space that now you hold
Show me how to fight for now (please show me, baby)
I’ll tell you, baby, it was easy
Comin’ back here to you once I figured it out
You were right here all along

It’s like you’re my mirror
My mirror staring back at me
I couldn’t get any bigger
With anyone else beside of me
And now it’s clear as this promise
That we’re making two reflections into one
‘Cause it’s like you’re my mirror
My mirror staring back at me, staring back at me

You are, you are the love of my life

Now you’re the inspiration for this precious song
And I just wanna see your face light up since you put me on
So now I say goodbye to the old me, it’s already gone
And I can’t wait wait wait wait wait to get you home
Just to let you know, you are

You are, you are the love of my life

Girl you’re my reflection, all I see is you
My reflection, in everything I do
You’re my reflection and all I see is you
My reflection, in everything I do

You are, you are the love of my life

Kerna Sayang.

Posted: June 9, 2013 in Itu Andy

Saya jauh dari kampung kerana tuntutan kerja. Kelmarin, saya called ibu saya bertanya khabar and updates. Dia sihat alhamdulillah. Beliau memberitahu bahawa ayah saya sedang sakit buang air besar berdarah. Banyak juga darah yang keluar beritahu beliau. Berderau darah saya dengar.

“Mana abah mak?” I asked.
“Abah tengah kerja. Along cuba telefon abah” she said.

So I called him.

“Assalammualaikum. Abah, abah berak berdarah?? Banyak??” tanya saya tegas.
“Tak adalah. Biasa la tu. Ok, semua ok” kata ayah saya dengan nada perlahan, takut.
“Dah berapa lama abah kena?” tanya saya lagi.
“Taklah abah ok. Nanti dia hilang” jawab ayah saya takut.

Untuk pengetahuan, doktor pernah buat gastroscopy tapi tak ada apa-apa. “Minggu depan Along balik kita pergi check” I told him.

Kedua ibu bapa saya sangat takut untuk memberitahu saya kalau mereka sakit. Amat-amat takut. Mereka amat-amat takut sebab ibu dan bapa saya fikir mereka akan menyusahkan saya. Itulah yang ada dalam kotak fikiran mereka. Mereka tidak mahu menyusahkan saya. Ibu bapa saya fikirkan berapa banyak duit yang saya akan belanjakan jika saya pulang ke kampung semata-mata kerana mereka. Mereka juga fikirkan berapa banyak masa yang terbuang sedangkan saya boleh berjumpa client-client saya dan bekerja instead balik berjumpa mereka.

Itulah ibu bapa saya, tak pernah berhenti walaupun sesaat untuk berkorban demi anak-anak mereka; dari dalam kandungan sehingga saya dah besar panjang. They never stop.

Saya lelaki, kuat, hensem dan macho tetapi saya tak boleh menahan kesedihan dan perasaan sedih saya walaupun ketika saya sedang menaip cerita ini. Saya akan jadi perempuan, lemah, tak cantik dan tak cool jika kedua ibu bapa saya tiada. Itu metafora dan saya belum bersedia untuk itu.

Untuk abah dan mak, abah dan mak tahu betapa sayangnya Along kat mak abah dan berapa berharganya mak dan abah kepada Along. Tak cukup Along nak berterima kasih dengan semua pengorbanan yang telah diberikan, tak cukup. Tapi, Along dah persiapkan sesuatu untuk mak and abah.

Mak and abah tak pandai pakai internet tapi anak mak and abah ni tahu. Mak dan abah bukan cikgu. Anak murid mak and abah tiga orang sahaja; Along, Firdaus and Fiqri. Selain dari amal ibadah dan anak yang soleh, ilmu yang bermanfaat adalah salah satu punca pahala dan kebajikan yang amat mudah diperolehi nak-nak lagi di zaman IT ni. Mungkin mak and abah takkan dapat baca semua yang Along tulis tapi Along perlu kongsikan semua ni sebagai salah satu persiapan untuk mak dan abah diakhirat kelak.

Along kongsikan bukan untuk memalukan sesiapa, bukan kerana riak, berlagak dan sebagainya tetapi kerana Lillahitaala. Penulisan Along akan kekal disini. Segala ilmu yang dapat dicernakan oleh orang-orang yang membaca, melaksanakan malahan berkongsikannya akan turut mendapat ganjaran InsyaAllah. The best part is, ilmu tu diajar oleh mak dan abah dan sekarang anak mak dan abah yang kongsikan kepada seluruh dunia, non stop, infiniti selagi ada internet. Perkara ni juga nanti akan disambung oleh cucu dan cicit mak abah nanti, InsyaAllah.

Dari segi harta, memang Along masih belum mampu. Along belum kaya-raya lagi and along tau bukan harta benda yang mak and abah nak. Tapi, Along harap persiapan perkongsian ilmu ini akan membantu meringankan “beban” yang akan kita tanggung di sana kelak.

Semoga mak dan abah sihat walafiat, dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki, dilimpahi rahmat, diampunkan dosa-dosa dan bahagia di dunia dan di akhirat. Amin.

Lupa.

Posted: May 19, 2013 in Itu Andy

Mendekah kealpaan rumpun asalmu,
Menahan runtuh itu yang perlu,
Tetapi sayang bukan bersekutu,
Yang pasti beranjak segala temu.

Adat dipapah bertongkat dagu,
Bukan senang mengumpul jitu,
Dihidang adab pada tetamu,
Jangan dilangkah bertemu siku.

Bermakhdum tumpah lahir darahku,
Masygul berasas diri berliku,
Bukannya mudah menuju ke situ,
Marlapaslah jerih disaksikan ilmu.

by Andy Dhani