Archive for the ‘Untuk Kau’ Category

Pesan.

Posted: July 2, 2014 in Untuk Kau

Kau sekarang dah 7 bulan going to 8 bulan dalam kandungan mak kau. Kami dah tau jantina kau. Sekarang ni, dah sebulan lebih mak kau tak boleh tidur malam. Kau sangat aktif sampai sakit-sakit mak kau menahan rasa tu. Kesian bapak tengok mak kau. Kalau bapak boleh ambik sikit sakit yang mak kau tanggung, bapak akan ambik. Betul kesian tengok mak kau.

Biar bapak cerita sikit kat kau apa yang bapak rasa sekarang. Dulu memang selalu bapak dengar orang kata jaga orang tua, tak elok buat mak macam tu, kau tak tau masa mak kau mengandungkan kau and yada yada yada. Serious banyak gile. Best part, ada satu ayat orang pernah cakap yang berbunyi “Kau tak kawin lagi, kau tak tau. Tunggu la nanti bila bini kau mengandung”. Ok, sekarang bapak memang dah tau. Ini semua kau punya pasal! Bhahahahaha!

My point here is bila kau dah mampu digest blog bapak ni nanti and bila kau dah besor panjang nanti, orang yang paling penting kau kena jaga, ambik berat makan minum, susah senang, sakit pening and sebagainya ialah mak kau. Itu pertama-tama. Kedua, bapak nak pesan kat kau yang mak kau bukan jenis materialistik, jadi tak kisah kalau masa tu kau tengah susah or senang, kau call la mak kau, tanya kabar dia. Bapak kenal sangat-sangat mak kau. Mata dia takde lambang duit langsung. Mak kau kaya dengan budi pekerti, hati beliau sangat-sangat mulia, lemah lembut orangnya, penyayang, sangat-sangat penyabar and yang paling penting, mak kau ni mempunyai otak yang bijak. Kalau kau jadi bongok nanti, bukan dari bapak or mak kau tau? Itu kau memang bongok la tu. Hahahahaha. Alaaaah gurau sikit takkan tak boleh.

Setiap kali bapak tengok mak kau, bapak nampak atok perempuan kau iaitu mak kepada bapak kau. Sama. Keperibadian mereka sama tapi acuan mereka berbeza. Semakin umur bapak meningkat, semakin banyak bapak feel tentang mak bapak, yang mana, bapak rasa ianya amat-amat penting untuk bapak taip and sampaikan sekarang kat kau supaya kau tak leka nanti, supaya kau beringat. Kau adalah anak yang beruntung. Bapak semasa menaip artikel ni bapak bukan tengah senang. Bapak sedang diuji dengan pelbagai ujian yang bapak yakin ada hikmah yang Allah nak bagitau sama bapak. Dari hari ke hari, bapak dapat menapis dan identify mana intan, mana berlian, mana kaca dari segala aspek. Allah memang Maha Besar, Maha Bijaksana, Maha Pengasih, Maha Pemurah. Kau percayalah nak.

Hidup ni penuh dengan karma. Dia macam roda. Sewaktu kau hidup, selagi kau boleh bantu orang lain nanti, kau bantulah walaupun sedikit. Bantuan yang kau bagi tu tak semestinya berbentuk duit, tapi ianya boleh dengan pelbagai cara. Tapi nak, satu perkara yang sangat-sangat penting bapak nak kau betul-betul ingat, segala bantuan yang kau bagi, kau jangan harap balasan walaupun sedikit. Kau kena ikhlas. Ikhlas tu maksud bapak, kau jangan sesekali mengungkit, jangan sesekali harap sesuatu dari bantuan yang kau bagi tadi. Dalam family bapak, takda satu orang pun yang mengungkit and mintak balasan dengan bantuan yang telah diberi. Kami tidak diajar macam tu dan kami tidak praktikkan macam tu. Kau ingat betul-betul pesan bapak ni.

Kenapa bapak bilang benda ni semua penting? Sebab bapak dah harung sebelum kau harung. Kau tak tau bila masa kau akan diuji dengan sedikit kesusahan dan kau takkan tau bila kau akan diuji dengan sedikit kesenangan. Kalau kau tidak mula memberi, siapa yang nak mula? Kau nak tunggu orang lain buat kat kau dulu ke? Jangan tunggu, kau mula dulu. Dasar yang paling penting dalam kehidupan ni adalah ikhlas dan bersih hati. Kalau memberi, kau dulu bagi, orang lain kemudian. Kalau menerima, biar orang lain dulu terima, kau terakhir. Itu, bapak expect dari kau. Pucuk pangkal, bapak mengharapkan kau jadi seorang insan yang bersih hati dan ikhlas. Dari situ kau akan mengorak lebih jauh dengan sifat-sifat murni. Kau akan faham nanti.

Selain dari berdoa, kami sentiasa berusaha buat yang terbaik untuk keluarga kita. Doa dan usaha itu perlu selari. Sampai sini saja pesan bapak untuk kau pada hari ni. Ada masa, bapak sambung lagi.

Love,
Bapak

Advertisements

Intro Untuk Kau.

Posted: May 3, 2014 in Untuk Kau

Assalammualaikum.

Hi there! It’s me, bapak. Bapak decided to type artikel ni lama dah tapi bapak tak sempat-sempat. Tonight, before bapak tidur, bapak rasa nak taip artikel ni untuk kau.

Mak kau tengah pregnantkan kau sekarang. Nak masuk 6 bulan dah. Kejap gila. Actually, until now bapak and mak kau tak tau lagi kau ni lelaki or perempuan, tapi tak kisah lelaki or perempuan, you will always be our baby.

Bapak created satu category khas untuk kau kat blog bapak ni. Reasonnya sebab bapak nak update live apa yang jadi sepanjang dan sebelum kau lahir. Bapak nak kau dapat info yang complete and accurate mengenai kejadian-kejadian yang berlaku supaya bapak tak lupa, supaya kau faham apa itu nilai sacrifices, supaya kau faham kenapa perlu hormat ibu bapa, supaya kau faham kenapa kau perlu jaga ibu kau incase bapak tak ada satu hari nanti and banyak lagi.

Selain daripada tu, ini adalah salah satu cara bapak mengajar kau tentang apa itu hidup sebelum bapak tua, pelupa dan nyanyuk, mungkin.

Bapak nak kau jadi seorang manusia yang bijak, cergas, cekap, bersopan-santun, mempunyai semangat juang yang tinggi, adil, amanah, pemurah, cekal, bertanggungjawab, jadi seorang manusia yang tahu menghargai insan-insan yang pernah membantu bapak dan mak kau dengan penuh keikhlasan dan yang paling penting, kau akan berjaya di dunia dan akhirat.

Dari sekarang, bapak dah vizualisekan kau jadi seorang yang hebat di dunia dan akhirat. Kau akan jadi insan yang outstanding dan disegani suatu hari nanti. Persetankan mereka yang melontarkan kata-kata negatif tentang apa yang bapak tulis sebab hanya mereka-mereka yang faham dan jelas mengenai apa itu vizualisasi sahaja yang faham apa yang bapak ertikan.

Untuk menjadi manusia yang very successful, kau perlu jadi insan yang di luar kotak. Bapak dan mak kau takkan ajar kau berfikir secara anak kecil, tapi bapak dan mak kau akan mengajar kau berfikir secara orang dewasa yang matang dan berakal.

Tanggungjawab kau bukan pada bapak dan mak kau, tetapi pada agama, bangsa dan tanahair kau. Kau wajib sumbangkan harta dan diri kau untuk ketiga-tiga perkara itu. Perlaksanaan kau perlu berstrategi, bijak dan cekap. Kami bantu kau dari sekarang. Kami vizualisekan dari sekarang.

Hidup ini puzzle, blog ini juga puzzle. Satu hari, kau akan dapat menyusun semua puzzle-puzzle ni dan kau akan tahu apa yang bapak mahu sampaikan. 9:33.

Jangan berhenti berfikir, jangan berhenti membaca. Stay hungry, stay foolish.

Love,
Bapak